1900

I samarbete mellan Lidingö filmstudio och SFF (Sveriges förenade filmstudios) visas Bernardo Bertoluccis filmepos ”1900” på Bio Victor i Filmhuset den 18 mars. 

Filmen är cirka fem timmar lång och visas i två delar. 
·      Filmstart del 1: 15.00
·      Paus (SFF bjuder på soppa): 18.00 - 19.00
·      Filmstart del 2: 19.00

Obligatorisk förhandsanmälan görs senast 10 mars via SFFs hemsida  www.filmstudio.se/1900/.  

Anmälan kan ”i nödfall” även göras via mail chrfri@me.com eller telefon 0705-490479, dock senast 8 mars. Ange då också eventuella önskemål om ev specialkost.

Visningen är öppen för medlemmarna i Lidingö filmstudio samt i begränsad omfattning för medlemmar i andra filmstudios anslutna till SFF.   

Viktigt att du tar med ditt medlemskort!

Välkommen till detta unika tillfälle att se ett av den europeiska filmens mest diskuterade och betagande verk!


PRESENTATION
Bernardo Bertolucci föddes i Parma i norra Italien 1941 och avled i Rom 2018, 78 år gammal efter en sagolik filmkarriär. 
Dagens film ”1900” inleds när de två huvudpersonerna, Olmo och Alfredo, föds på samma dag, den 27 januari 1901. Det är också kompositören Guiseppe Verdis dödsdag - och det sammanträffandet får man inte någon förklaring till.
Efter många års bekantskap med Bertoluccis filmarbete har jag äntligen förstått varför. Eller snarare har jag funnit en förklaring som håller för mig. Bertoluccis film 1900 har kanske mer att göra med den italienska operan än med traditionellt episkt filmberättande. Bertolucci var i sin ungdom poet, regiassistent till den store italienske regissören Pasolini och sökte i hela sitt liv att berika och förnya det filmiska uttrycket. Detta gäller även dagens stora filmäventyr och han börjar omedelbart: 
Två gossar föds denna dag på en stor herrgård, den ene son till gårdens ägare, den andre son till en av hans lantarbetare. Den rike spelas av Robert de Niro och den fattige av Gerard Depardieu och de ärver båda sitt lands seder och bruk. Mussolini är på uppåtgående och stadens ledande fascist som spelas av Donald Sutherland arbetar för de Niro och förföljer de lokala kommunisterna (inklusive Depardieu). 
Bertolucci filmar detta i svepande, andlösa scenerier som spänner över bröllop, födelser, begravningar, mord och stölder. Det är som om filmen har en alldeles egen skönhet, skild från dess intellektuella innehåll som skildrar Italiens ganska så solkiga 1900-talshistoria. Filmens brudpar, Robert de Niro och Dominique Sanda får till exempel en vit häst i bröllopspresent 
- och då tar Sandra av sig den vita brudslöjan och hänger den över en av gästerna...  
                                                                 Anna-Lena Wibom
 
 

FILMFAKTA:  ”1900”
Originaltitel: Novecento
Genre: Drama 
Regissör: Bernardo Bertolucci
Producent: Alberto Grimaldi
Manus: Franco Arcalli, Giuseppe Bertolucci, Bernardo Bertolucci
Skådespelare: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Francesca Bertini, Sterling Hayden, Donald Sutherland, Burt Lancaster m.fl.
Originalmusik: Ennio Morricone
Fotograf:  Vittorio Storaro
Klippning: Franco Arcalli
Speltid: 317 minuter  (Del 1: 162 minuter, Del 2: 154 minuter)
Land: Italien, Frankrike, Västtyskland


UTSKRIFTSVÄNLIG VERSION
Här kan du ladda ned och skriva ut informationen du har på denna flik: